Vælg bagekategori:

Vælg bagetema:


Valnøddebrød med fuldkorn

Ingredienser
1. Surdej:
150 g Amo Vinjett Fuldkornsmel
2 dl kærnemælk
10 g gær

2. Brødet:
4 dl koldt vand
10 g gær
200 g surdej
210 g Amo Evolo Fuldkornsmel
540 g Amo Vinjett Hvedemel
140 g valnødder
2 tsk. salt
15 g revet appelsinskal (usprøjtet)
30 g brun farin

Pynt:
Lidt Amo Evolo Fuldkornsmel

Surdej:
1. Opløs gæren i mælken og bland fuldkornsmelet i.
2. Lad surdejen stå lunt og tildækket med film 3-4 dage i stuetemperatur til den lugter svagt surt. Rør i surdejen hver dag.

Brødet:
1. Opløs gæren i det kolde vand.
2. Tilsæt surdejen, mel, valnødder, salt, appelsinskal og brun farin.
3. Ælt dejen ved lav hastighed i ca. 8 min. Derefter kraftigt i ca. 8 min.
4. Smør en stor form (en bradepande el. lign.) med olie. Læg dejen i formen og dæk dejen med et viskestykke og en plasticpose. lad den hæve 1 time ved stuetemperatur.
5. Slå dejen ned og fold dejen som en kuvert. Vend dejen og særg for at formen fortsat er smurt. Lad dejen hvile yderligere en 1/2 time.
6. Hæld dejen ud på et meldrysset bord (brug fuldkornsrugmel). Det er vigtigt, at luftboblerne ikke bliver forstyrret for meget, da det er meningen at brødet skal være grovporet. Del dejen i to lige store stykker og form dem til to runde brød. Læg to viskestykker med mel på bordet og læg dejene på hvert sit viskestykke. Lad brødene hæve, lunt og tildækket, i 1 time.
7. Løft op i viskestykkerne, så der skabes et fint mønster på brødene. Vend brødene ud på en bageplade med bagepapir.

Bagetid: Ca. 30 min. i en 275C forvarmet ovn (varmluft 255C). Sæt brødene ind nederst i ovnen og skru straks ned på 200-225C (varmluft 180-200C). Efter 10 min. bagning åbner du ovndøren i 5 sek. Dette gentages efter 20 min. Afkøl brødene på en rist.