Vælg bagekategori:

Vælg bagetema:


Kaptajn Skjolds fastelavnsboller

Ca. 18 styk

50 g smør
2 1/2 dl mælk
25 g gær
1/2 tsk salt
1 1/4 dl ylette eller yoghurt naturel
1 tsk kardemomme
3/4 dl sukker
9-10 dl mel
1 pisket æg

Fyld:
175 g marcipan
8 spsk mælk
3 dl piskefløde

Pynt:
Sigtet flormelis og skjoldflag lavet af farverigt papir med skjold tegnet med relieflinere sat på tandstikkere af træ

Opskrift og billede er venligst udlånt af Pernille Sif Orellana

Fremgangsmåde
Smelt smørret, hæld det op i en skål og tilsæt mælken.Smuldr gæren ned i skålen og rør den godt ud i smør-mælke-blandingen.

Tilsæt salt, ylette, kardemomme, sukker og mel. Ælt dejen godt til den er blød og smidig.

Stil den til hævning i skålen tildækket af et fugtigt viskestykke ved stuetemperatur en halv times tid.

Form 18 boller (eller 25 mindre, hvis du foretrækker lidt mindre fastelavnsboller), sæt dem på en bageplade med bagepapir og lade dem hæve 20 min.

Tænd i mellemtiden ovnen på 250 grader. Pensl bollerne med pisket æg og anbring dem på  midterste rille i ovnen. Bag dem ca. 7-8 minutter.

Lad dem køle af på en bagerist under et viskestykke i 20 minutter. Skær et låg af hver bolle og nip en smule af bollens "indmad" ud svarende ca. til en valnød.

Rør marcipan og mælk sammen til en lind masse. Læg en spiseskefuld af fyldet i bollerne og anbring en klat friskpisket flødeskum ovenpå.

Læg lågene på og sigt flormelis over og anbring evt. Kaptajn Skjolds flag på toppen.


Historien om Kaptajn Skjold

Der var engang en kaptajn, der sejlede på de store verdenshave. Hans navn var Skjold, og han havde dedikeret sit liv til jagten på en stor, værdifuld skat. Skæbnen ville, at han, efter næsten 50 års ihærdig søgen, havde held med at støve den op på en lille ubeboet ø langt, langt borte. Det skete netop på fastelavnssøndag, og for at fejre begivenheden lavede hans besætning en stor omgang fastelavnsboller pyntet med små farverige skjold. Bollerne har altid sidenhen lydt navnet: "Kaptjan Skjolds fastelavnsboller", og jeg er sikker på, at de stadig den dag i dag bliver bagt i bjergevis ude på de store verdenshave fastelavnssøndag.


 

 

Tekst og billede: Pernille Sif Orellana